Кестени


Кестени

Кестените (Castanea) са род от осем или девет вида дървета и храсти от семейството на бука.  Живеят естествено в райони с топъл умерен климат на Северното полукълбо. Името се отнася също и за ядковите плодове, които тези дървета дават. Повечето от тях са големи дървета, достигащи 20–40 м височина, но някои видове (чинкапините) са по-малки, често храстообразни. Всички те са широколистни. Кестените са широко разпространени в кухнята на много култури, най-вече в няколко азиатски държави (Китай, Япония и Корея), както и в някои европейски страни. Кестените са култивирани в продължение на 6000 години в Китай и 3000 години на територията на Европа.

Кестените, за разлика от другите ядки и семена, имат ниско съдържание на калории и мазнини. За сметка на това те са богати на минерали, витамини и фитонутриенти. При кестените особено високо е съдържанието на витамин С, почти колкото при лимоните, което ги прави отличен избор за укрепване на имунитета.Калият и фосфорът в кестените помагат за укрепването на сърдечно-съдовата, костната и нервната система. Кестените съдържат още висококачествен протеин, сравним с този в яйцата и изключително лесно усвоим от човешкото тяло. В кестените има и голямо количество манган, мед и калий. В по-малки количества се срещат и витамин В6, фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, витамин К и ниацин. Кестените са от семейството на ядките, но за разлика от останалите ядки те имат ниско съдържание на мазнини и известно количество въглехидрати. Също така кестените не са калорични – в 100 грама се съдържат около 200 калории.

Ползи за здравето.

 Кестените са полезна храна, която се препоръчва в случаи на отслабнат имунитет и при хора, болни от анемия. Използват се в грижата за зъбите и лечението на парадонтоза.  Листата им се използват като лекарство срещу висока температура.  Кестените се препоръчват за лечение на дихателни проблеми като конвулсивна кашлица, а също и за  лечение на разширени вени, укрепват кръвоносните съдове и капилярите и предотвратяват образуването на тромби.  Те са добър източник на фибри.

Дивите кестени са известни още като конски. Те са отровни, но въпреки това също имат своите полезни свойства. Още в миналото се приготвяли чайове от диви кестени за лечение на диария и хемороиди.

Приложение в кулинарията.

Кестените са се използвали за приготвяне на хляб, каши, различни храни, за пълнене на риби и птици, за приготвяне на сладкиши, както и на много лекове за мазане при ревматизъм, артрит, шипове, при бани, лапи и компреси. Със сварени кестени някога са се лекували след прекаран инсулт, а със сварени кестени, смесени с мед, облекчавали болен черен дроб и далак; с кестенова каша - язва. С кестенова тинктура са се лекували разширени вени, а с кестеново брашно - разстройство. Кестените са еднакво вкусни сварени, печени или сготвени, както и като добавки и гарнитури към различни вегетариански и месни ястия. Предвид на това, че кестените са твърди, съдържат сапонин и имат тръпчив вкус, те не бива да се консумират сурови. След като се сварят или се опекат във фурната, част от скорбялата им кристализира в захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат.

В миналото кестените са се използвали масово за храна. От тях приготвяли хляб, с тях хранели животните. След разпространението на картофа обаче кестенът минал на заден план. Маслото от него се използва в сладкарската и въобще в кулинарната промишленост. От кестени се правят заготовки за бонбони. В някои страни дори се добива алкохол от тях. Французите най-високо оценили хранителната стойност на този дар на природата – те могат да приготвят десетки, дори стотици блюда от кестени – гарнитури към печено месо, основни ястия, торти, кремове и дори сладолед. Много популярна е тяхната крем супа от кестени.

    Ако сте решили да приготвите кестени, търсете такива, които имат лъскава, тъмнокафява кора и не миришат на влага или мухъл. Ако не сте опитвали кестени досега, то знайте, че техният вкус е сладък и от части напомня този на картофите. Препоръчвам ви за начало да си направите печени кестени – ще се влюбите в тях!
 

 Коментари към рецептата

  • Смени картинката