Патладжани


Патладжан

Патладжан (Solanum melongena) или т. нар. син домат представлява растение от род Кучешко грозде на семейство Картофови. Синият домат е близък родственик на картофа и домата, като за негова родина се приемат Индия и Шри Ланка.Патладжанът е едногодишно растение, достигащо приблизително 120 см височина, с големи, едро нарязани листа, цветовете са оцветени от бяло до виолетово, а плодът е месест и с различна големина в зависимост от неговия сорт.Патладжанът е зеленчук, отглеждан най-вече заради своите големи размери и вкусна месеста част. Историци твърдят, че той е култивиран още в дълбоката древност в Азия, а векове по-късно е пренесен в Европа.

Видове син домат (патладжан)

  • Американски патладжан - с издължена форма, оцветен в тъмнолилаво;
  • Ориенталски патладжан - тънък и леко издължен, с тънка кожа и значително по-малко семена;
  • Италиански патладжан - сравнително по-малък от другите видове, с нежна кожа и сърцевина, както и значително по-добри вкусови качества;
  • Сицилиански патладжан - голям, кръгъл и с неправилна форма, с изключително тънка кожа и лек сладникав привкус;
  • Бял патладжан - с дебела кожа и твърда сърцевина.

Хранителна информация за патладжаните:
* Не съдържат мазнини и натрий
* Ниско калорични са – 24 ккал. на 100 грама
* Имат характерен леко горчи вкус
* Лесно смилаема храна са.

Патладжаните съдържат 6 мг% витамин С, 0,2 мг% каротин (провитамин А), 0,6 мг% витамин РР и в малки количества витамините В1 и В2.
Хранителният им състав е почти колкото на пипера и доматите, но поради това, че се използуват след топлинна обработка голяма част от витамините им се губят.

Патладжаните, както голяма част от зеленчуците, са богати на витамини (А, К и С) и минерали (калций, магнезий, калий, фосфор, натрий и цинк, и в по-малки количества - селен, магнезий и мед).

Много кулинари твърдят, че освен нискокалорични и сравнително лесно смилаеми като храна, сините домати се оказват полезни за храносмилателната, дихателната и сърдечно-съдовата система, както и за костите и ставите.Те са добро помощно средство при състояния като подагра, тъй като стимулират изхвърлянето на солите на пикочната киселина в организма. Патладжаните не се препоръчват единствено за хора с увреждания на стомаха, черния дроб и най-вече на бъбреците.

Как да избираме патладжани?
Търсете патладжани с гладка кожа, които изглеждат тежки за размерите си. Трябва да са с блестящ цвят и еластични при лек натиск. Избягвайте патладжани с влажни или тъмни петна.

Съхранение на патладжани
Ако стои прекалено дълго, патладжанът може да стане горчив и да се развали. Съхранявайте го до няколко дни в хладилник, без да е нарязан и измит.

Какво да приготвим от патладжани?
 Въпреки че не е богат на витамини или минерали, патладжанът е ниско калоричен, а месото му е засищащо. Приготвяйте го задушен, пържен, пълнен или печен.
Срязаните места бързо потъмняват, особено изложени на въздух, но това не променя вкуса им.
 Белен или небелен – изборът е Ваш. Ако е пресен, няма нужда от белене, но при стареене кожата става по-жилава. В някои рецепти се препоръчва да не се бели, тъй като освен че придава цвят, кожата помага на отрязаните парчета да запазят формата си.
 Не използвайте твърде много мазнина – патладжанът е много порест и попива олиото като гъба. Ако патладжанът попие всичкото олио в тигана при пържене, не добавяйте повече.

Патладжаните съдържат веществото соланин, на което се дължи слабо горчивият им вкус. Ето защо преди топлинната им обработка те се посоляват или се киснат в 3%-на солена вода, при което се извлича значителна част от соланина.

Как да приготвите патладжани с минимум мазнина?
 Използвайте тефлонов тиган. Тиганът трябва да е много горещ, преди да сложите патладжана и само леко намазнен с олио (със салфетка напоена в олио)
 Мазнината трябва да покрива равно всички парчета в тигана. Разбърквайте и обръщайте постоянно. Парчетата не трябва да залепват едно за друго, за да не поемат много от мазнината, патладжаните се пържат на силен огън, в добре загрята мазнина.
 Потопете парчетата патладжан в разбити яйчни белтъци, а след това – в галета. Пържете в много гореща мазнина, докато потъмнеят от двете страни.
За тези които използват готварска сол – Соленето е друг начин да предотвратите поемането на мазнина по време на готвене. Солта извлича по-голямата част от влагата на патладжана и го прави по-малко порест.

 Приготвяйте патладжана на грил.

Печенето на въглища му добавя чудесен аромат на дим. Срежете патладжана на две по дължина. Намажете двете повърхности с масло и печете 8-10 минути,обръщайки често. Добавете сол и черен пипер, малко оцет и накълцани пресни подправки.
 Не трябва да се използуват при преработката им, метални съдове и уреди.
 При приготвянето им, трябва да знаете че без кожицата ястията имат по-хубав вкус.
 Преди печене, за да не се напукват, трябва да се набодат на 4-5 места.

 Коментари към рецептата

  • Смени картинката