Броколи


Броколи

 Броколито е култивирано за пръв път в Италия още от времето на Римската империя. Смята се, че е селектирано и развито като зеленчук от дивото зеле, внесенo в Империята от пътешестващи търговци от Мала Азия. Във Франция, броколито било внесено от Катерина Медичи.Думата "броколи" (broccoli), произлиза от латинската дума "bracchium", която днес се превежда като "разклонение" или "ръка". Без съмнение наименованието идва от разклонената форма на стеблото. 

Видове броколи. Обикновено зелено, броколито може да бъде също бяло или лилаво. Сред разновидностите на броколито е карфиолното броколи, което силно напомня за карфиола и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол. Различните сортове броколи, имат различно разклонени стъбла, дължината им често варира в тегловна част, спрямо големината и броя на цветчетата (цветната част).   Броколи може да закупите в прясно или замразено състояние. Обикновено замразеното е на глави или нарязано на парчета с различна големина. 

Хранителен състав на броколито                                                                

  • богатo е на витамините: витамини С, В5, В9 и про-витамин А
  • богатo е на минералите: желязо, фосфор, магнезий и калий
  • ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр:

Продукт

вода в %

ккал

белт. /гр

мазн. /гр

всичко въгл. /гр

хол./мг

захари/гр

 фибри/гр

Броколи

90.7

28

3

0.35

5.25

0

 -

3

 

Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент. Броколите също помагат и за изграждане на силни кости. Една чаша сварени броколи съдържа 74 мг калций плюс 123 мг витамин С, който значително подобрява усвояването на калция. Тези зеленчуци са полезни и за изграждане на силна имунна системаБроколите намаляват и риска от вродени дефекти, тъй като една чаша броколи доставя 94 mcg фолиева киселина и витамин В, които са от съществено значение за правилното клетъчно делене при ДНК синтеза.

Как да изберем и как да съхраним броколито? Изберете броколи с твърдо стебло и цветчета, с равномерен зелен цвят. Избягвайте броколи с разрошени или цъфтящи цветчета или жълти отенъци. Листата трябва да бъдат тъмно зелени и прибрани към стеблото, а повърхността му трябва да е гладка без наранявания. Броколито е много чувствителен към разваляне зеленчук. Старото броколи се познава по меките и спаружени листа, ронещите се отворени или пожълтели цветчета и втвърденото жилаво стебло. Прясното броколи, може да се запази до пет дни в хладилник, ако се постави сухо. Замразеното броколи може да се съхранява във фризер в продължение на година.                                                    

Начини  за приготвяне на броколи:

Сурово: на дребни парчета  в салата, на резени в сандвич .

Леко сварено, по-точно бланширано само за минута-две в кипяща вода. Именно тук е разковничето на добрата кулинарна обработка. В никакъв случай зеленчукът не трябва да се преварява, защото след 4-та минута започват да се отделят серни съединения, които влошават вкуса. Бланширането, а не варенето гарантира също и апетитен външен вид и запазване на всички витамини. Цветчетата броколи трябва да останат леко хрупкави.

За начинаещите кулинари, бланширането представлява следната процедура: В тенджера слагаме вода да заври. Когато стигне точката си на кипене, слагаме сол и пускаме продуктите за няколко минути във врящата вода. Изваждаме ги с цедка и охлаждаме със студена вода. Мoже вместо да се пуснат във водата да се поставят в кошница над тенджерата и да се бланшират на пара. Целта на бланширането не е сваряване на продукта.

Друг вариант е да се приготвят  на пюре и в комбинация с други зеленчуци – моркови, картофи.

Печено: на фурна в комбинация с меса и сирена, на скара (шиш в комбинация с меса и сирена), на тиган с масло като гарнитура на риба, пилешко и др.

Подходящо е да се комбинира със сос бешмел, сос холандез.Коментари към рецептата

  • Смени картинката