Черен пипер


Черен пипер

Черният пипер (Piper nigrum) е растение от семейство Пиперови (Piperaceae), чиито плодове се използват като подправка, позната под същото име.Подправката се получава от ферментирали изсушени недоузрели червени плодчета на растението. Зелените неузрели плодчета дават сходната подправка зелен пипер след изсушаване или мариноване в саламура или оцет. От изсушените и обелени узрели плодове се получава бял пипер. Белият пипер се различава само по това, че се приготвя от зрели плодове. След като бъдат набрани,  се държат три дни и след това се грухат и мият ръчно в кошница, докато дръжките и меката част бъдат отстранени, след което зърната се сушат. Понякога обаче той се приготвя от сух черен пипер чрез отстраняване на външната обвивка. Не е толкова пикантен като черния, но има по-чист вкус. Розовият пипер произхожда от съвсем друго растение - Schinus molle- и освен сходството във външния вид, няма нищо общо с останалите видове пипер.

Черният пипер  е една от най-широко разпространените подправки в европейската кухня, позната още от древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като консервант. Вкусът на черния пипер се дължи на веществото пиперин. Смленият черен пипер, често наричан само „пипер“, се намира, заедно със солта, на почти всяка трапеза в някои части на света.

Родом от Индия, черният пипер е играл много важна роля в историята ни в продължение на хиляди години. Още от времето на Древна Гърция, той е бил дълбоко ценен не само като подправка, но и като валута и свещен дар за боговете, а през Средновековието благосъстоянието на хората се измервало със запасите им на зрънцата черен пипер.Днес основните комерсиални производител на черен пипер са Индия и Индонезия.

Черният пипер има  лечебни свойства - подобрява храносмилането и процесите на чревния тракт, има диуретични и диафоретични свойства, а също и антиоксидантни и антибактериални ефекти. Тази подправка не само, че помага за извличането на максималната изгода на храната, но и външният слой на зърната стимулира раздробяването на мастните клетки, запазвайки стройната фигура, като в същото време предоставя енергия за изгаряне. Черният пипер е с умерен гликемичен индекс  и консумацията му не води до повишаване нивото на кръвната захар в организма, с което да се стимулира отделянето на инсулин.

Химичен състав:

Черният пипер съдържа етерично масло - определящо силния аромат, терпени, алкалоида пиперин - придаващ парливия вкус, хавазин, въглехидрати, мазнини, багрилни, дъбилни и ароматни вещества, смоли, витамин С и др.

Приложение: черният пипер има широк спектър на приложение :

  • апетитовъзбуждащо;       

  • пикочогонно;

  • глистогонно;

  • сгрява нервите;

  • при зъбобол;

  • разтваря слузта и спира напълно отделянето и;

  • помага при скрофулоза;

  • кашлица и др.

 

Черният пипер укрепва нервите и паметта. При употреба с мед, прочиства  черния дроб, а със стафиди - отстранява изличните течности.

Избор и съхранение на черен пипер

- За предпочитане е да купувате черен пипер на зърна, който после сами да си смелите, тъй като много често в смления има добавени различни примеси.

- Ако имате възможност, избирайте органично отглеждан пипер, тъй като в него няма да има намалено съдържание на вит.С.

- Съхранявайте черният пипер в здраво затворен стъклен съд на хладно, тъмно и сухо място.

- Пиперът на зърна може да бъде съхраняван за по-дълго време, докато смленият ще се запази пресен за около три месеца.

- Черният пипер може да бъде и замразяван, но вкусът и ароматът му ще са доста по-отчетливи и рязки.

Кога да слагаме черния пипер в ястието

Добавяйте прясно смленият от Вас пипер в края на приготвяне на ястието. Тъй като при по-дълга топлинна обработка той губи аромата и вкусовите си качества, го слагайте винаги в края на готвенето, с което ще си осигурите едно наистина превъзходно ястиеКоментари към рецептата

  • Смени картинката