Червено цвекло


Червено цвекло

   Произхожда от дивото цвекло, виреещо по Средиземноморското крайбрежие, и отдавна се слави с лековитите си качества. По традиция се използва за пречистване на кръвта. Смята се, че е консумирано за пръв път още в  Древен Рим, а през XVIII в. френски готвачи постепенно започнали да го използват като продукт за готвене.

    За храна се използват кореноплодите и листата. Еднакво полезно е да се консумира и сурово, и сготвено. Прясното червено цвекло може да се използва в салата, за супа или за изстискване  на сок.Листата му също са с богато съдържание на витамините А и С, желязо и калций и могат да се консумират по подобен на спанака начин. Просто ги сварете за няколко минути и сервирайте топли, подправени със зехтин.Червеното цвекло може да бъде намерено на пазара целогодишно. То е не само много полезно и диетично (100 г съдържат само 44 калории), но е и изключително вкусно, когато е пикантно приготвено.Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма. Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите. Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия. Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

 • Цвеклото е натурален източник на витамини и минерали.   
 • Има антиоксидантно дйствие.
 • Спомага за изхвърлянето на токсините от организма.
 • В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия. Снабдява организма с витамин C, калций, фосфор и желязо.
 • Изцеденият сок (от 100 до 300мл на ден) подобрява общото състояние на организма.
 • Особено полезен през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони, истински букет от витамини. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип, прочиства кръвта и забавя процеса на стареене.
 • Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.
 • Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишават жизнената дейност на черния дроб.
  Затова при хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло.
 • Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.
 • Ако се смеси с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.
 • Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.Коментари към рецептата

 • Смени картинката