Домати


Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови. Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Ботанически доматите се класифицират като плодове, близки по устройство с ягодите, малините, къпините. Понеже нямат техният сладък вкус обаче, готвачите ги сервирали не като десерт, а като предястие със зеленчуци. Именно затова днес в кулинарията е прието те да се водят зарзават.Пристигането на доматите в Европа се случва през 15-16 век, когато конкестадорите донасят семената им в Испания. Най-рано новият зеленчук се налага в италианската кухня, където местните готвачи и търговци го наричат "златна ябълка". Минават десетилетия, а в някои части на Европа дори столетия, докато доматите спечелят слава на всекидневна храна и на храна изобщо.

Доматите са нискокалорични, освежаващи и невероятно здравословни. Те са храната, която трябва да присъстват в менюто Ви всеки ден. Един домат има само 26 калории, практически никакви мазнини и ще Ви помогне да изглеждате добре дълги години. Това се дължи главно на ликопена, който е мощен антиоксидант и помага на тялото да се възстанови много бързо и да се бори по-ефикасно със свободните радикали.
Доматите са чудесен източник на витамин C и витамин А, богати са на витамини, минерални соли и други полезни вещества. Достатъчно е да се изяжда дневно по един голям домат, за да си набави човек почти цялото количество витамин С и Витамин А, което му е необходимо всекидневно. Доматите съдържат 17 пъти повече желязо от млякото, два пъти повече от яйцата, три пъти повече от рибата.

Химичният състав на доматите варира в зависимост от сорта и почвено-климатичните условия.Те съдържат 94,5% вода, 0,9% белтъчини, 3,5% въглехидрати, незначителен процент скорбяла, 0,7% целулоза, органични киселини (лимонена, ябълчна, оксалова), минерални соли (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо и др.).Доматите са богати на витамини – 30мг% витамин С, 0,60мг% каротин (провитамин А), 0,85мг% витамин Е, 0,50% витамин К, 0,50% витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2 и др.Зрелите пресни домати съдържат 2-3 пъти повече витамин С от зелените.

Значително съдържание на киселини в съчетание със захар придава на доматите приятен вкус. Поради това, че витамин С е крайно неустойчив и бързо се руши в присъствие на светлина и въздух, а също и при допир с метал, доматите трябва да се нарязват непосредствено преди употреба им, и то с неръждаем нож.

 В съвременната кухня доматите се използват почти ежедневно в прясно или консервирано състояние – консерви, концентрати, сушени, замразени и др. Благодарение на оранжериите пресни домати се осигуряват и през зимните месеци.

Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок запазва витаминното си съдържание в продължение на две години с минимални загуби. (т.е. консерви домати, доматен сок и доматено пюре може да се съхраняват до две години). Една чаша доматен сок може да достави половината от необходимата за човека дневна доза витамин А и витамин С.
Освен това се счита, че доматеният сок е добра храна при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест и др.Диетолозите смятат, че доматите са особено полезни при болести на сърдечно-съдовата система. Ниската им калоричност ги прави много подходящи за затлъстели хора.

Как да избираме доматите?
Узрелите домати са с плътен червен цвят, стегнати и с приятен аромат. Зелените домати нямат аромат.

Как да съхраняваме доматите?
Съхранявайте ги неизмити, на хладно и по възможност на тъмно.

Как да употребяваме доматите?
* Зелените домати узряват за около 3 – 4 дни. Използвайте узрелите домати до ден-два.
* За най-добър вкус не ги замразявайте.
* Използвайте ги за салата, като гарнитура, за приготвяне на доматен сос за спагети или други ястия.

 Коментари към рецептата

  • Смени картинката