Фъстъци


Фъстъци

Фъстъците, въпреки че повечето от нас не знаят, идват от бобовото семейството - точно като боба или граха, а не от семейството на ядките. Фъстъченото растение може да порасне около 30 до 50 см високо и произхожда от районите на Бразилия. Местните жители там ядeли фъстъците, като част от редовния си хранителен режим. По-късно тези ядки били разнасяни и търгувани чрез лодки, които отивали в Северна Америка и така намерили път към съвременния свят. Сега Индия, тропическа Африка и Китай са водещи страни в производството на фъстъци. Макар че има много разновидности на фъстъците, тези, които най често се срещат на пазара са от Вирджиния, Испания, Валенсия и Индия. Кръглият испански фъстък има богат вкус и обикновено се използва за печене. Фъстъците от Вирджиния са по-големи и продълговати по форма и обикновено се продават в шушулките, но са по-вкусни и по-ароматни. Фъстъците от Валенсия са с много ярка червена люспа и са малки на размер. Този сорт е много сладък и се продава най-вече печен. Най-често продаваните сортове са индийските, като повече от половината от тези фъстъци се използват за фъстъчено масло. Поради високото си съдържание на протеин, фъстъците се обработват в най-различни форми, включително масло, олио и брашно.

Фъстъците са не само с добър вкус, но и много полезна и здравословна храна:

 На първо място  източник на мононенаситени мазнини, видът мазнини, който се използва в диетите за подобряване дейността на сърцето. Мононенаситените мазнини са "добри мазнини", тъй като намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и намаляват нивата на "лошия" холестерол.


Добър източник на антиоксиданти - Последните изследвания показват, че фъстъците съдържат висока концентрация на съединение, наречено п-коурматична киселина.

Подобряват сърдечната дейност - Фъстъците съдържат редица хранителни вещества, за които е доказано, че подпомагат здравето на сърцето. Фъстъците са добър източник на витамин Е, ниацин, фолиева киселина, протеини и манган. В допълнение, те предоставят ресвератрол и фенолов антиоксидант, които се откриват в червеното грозде и червеното вино. Смята се, че ресвератролът допринася за намаляването на риска от сърдечни удари.

 Подобряват стомашно-чревното състояние - Фъстъците осигуряват достатъчно фибри, за да заситят човек за дълго. Растителните влакна по-специално, спомагат за увеличаване и поддържане на добрите бактерии в червата, така че те да могат да свършат работата си - ефективно да разграждат храната, която приемате. Храненето с фъстъци само няколко пъти в седмицата може да предотврати образуването на камъни в жлъчката, и може да намали риска от рак на дебелото черво.

Добър източник на калций - Фъстъците съдържат малко количество калций и витамин D. Заедно тези две съставки подпомагат здравето на костите, а също и допринасят за здрави зъби. Проучванията показват, че хората, които поддържат здравословни нива на калций и витамин D преди тридесетгодишна възраст, са по-малко склонни към развитие на остеопения или остеопороза, на по-късни етапи от живота си.

 Контролират диабета - При диабет тип 2 или проблеми с нивата на инсулин, фъстъците могат да помогнат. Със своя нисък гликемичен индекс, фъстъците помагат за регулиране на скоростта, с която захарните и инсулиновите нива се покачват, след като ядете сладко. Според скорошно проучване, консумирането на 25 грама фъстъци, пет или повече пъти в седмицата, е свързано с намаляване на рисковете, свързани с развитие на диабет тип 2 с до 27%.


Предпазват от Алцхаймер - Наскоро публикувани изследвания показват, че редовната консумация на храни, богати на ниацин, каквито са фъстъците, предпазва от болестта на Алцхаймер и други подобни болести, свързани с когнитивните функции.

Подобряват концентрацията - Фъстъците има високо съдържание на биофлавоноиден ресвератрол. Смята се, че той води до подобряване на притока на кръв в мозъка с до 30%, като по този начин увеличава концентрацията и значително намалява риска от инсулт.

Фъстъците притежават много ползи за здравето и са ценни за човешкия организъм. Но не забравяйте обаче да ядете фъстъците умерено, тъй като високото съдържание на протеини в тях може да допринесе за увеличаване на теглото. Комбинирайте неосолени фъстъци с купа плодове или други смесени ядки. Така ще можете да се насладите на невероятния им вкус и множестото им полезни действия, без да се притеснявате за теглото си.

 Коментари към рецептата

  • Смени картинката