Грис


Грис

Грисът е хранителен продукт, получен чрез смилане на пшенични или царевични зърна.Бива два вида:

  • еднозърнест грис, получен след еднократно грубо смилане на зърното, и
  •  
  • дребнозърнест грис, получен след пресяване след първото мелене, или след повторно мелене на едрозърнестия грис.

Дребнозърнестият грис е основна суровина за производство на тесто за макарони,  кус-кус, спагети и други тестени изделия. Въпреки че е по-ситно смлян, той е по-зърнест продукт от брашното.Тъй като е лесно смилаем от организма, грисът е подходящ за приготвяне на бебешки каши и влиза в състава на различни диети за отслабване. По-голяма популярност има пшениченият грис, който може да бъде направен от твърда или мека пшеница, взависимост от размера, може да е дребнозърнест или едрозърнест, тъй като размерите му са от 0,25 до 0,75 мм.
Днес в кулинарията грис се използва за приготвяне на каши, сосове, запеканки, сиренки, тутманици, десерти от различен вид.
Трябва да се знае, че грисът бързо увеличава обема си няколко пъти при кулинарна обработка. Обичайната млечна каша с грис се приготвя твърде лесно, но има няколко правила и едно от тях е свързанно именно с увеличаване обема на този продукт. При използване на голямо количество грис кашата може да стане твърде плътна, а и вкусът й няма да е приятен.
Грисът трябва да се поставя в кипяща вода и да се разбърква постоянно, за да не се сбива. Не трябва самият грис да се вари повече от две минути, тъй като това влошава не само вкусовите му качества, а се губят и много от ценните вещества в него. И не на последно място, кашата с грис се приготвя непосредствено преди поднасянето й, за да бъде вкусна. Може да се подправя със сушени плодове, мармалад, масло, захар.

В 100 грама грис средно се съдържат около 360 калории (в зависимост от сорта на пшеницата).

Състав на гриса: вода - 12.67 г, белтъчини - 12.68 г, мазнини - 1.05 г, въглехидрати - 68.93 г, фибри - 3.9 г.

                Витамини:   
Витамин В1 (тиамин) - 0.387 мг
Витамин В2 (рибофлавин) - 0.28 мг
Ниацин (витамин В3 или РР) - 0.08 мг
Витамин В5 (пантотенова киселина) - 0.58 мг
Витамин В6 (пиридоксин) - 0.103 мг
Фолиева киселина (витамин В9) - 72 мкг      

Минерали:
 Калий - 186 мг
 Калций - 17 мг
 Магнезий - 47 мг
 Натрий - 1 мг
 Фосфор - 136 мг
 Желязо - 1.23 мг
 Манган - 619 мкг
 Мед - 189 мкг
 Цинк – 1.05 мг

Ако си задавате въпроса полезно ли е да се консумира грис, определено трябва да кажем, че това е много полезна храна заради богатия състав от  витамини и минерали, високото съдържание на белтъчини и лесното усвояване от храносмилателната система.
Грисът има свойството за извежда от организма мазнините и слузите, но от друга страна не бива да се прекалява с употребата му заради глутена, в частност глиадина (гликопротеин,  в глутена), тъй като може да се провокира развитието на алергични реакции, диария, дерматит и екземи. Доказано е, че около 15% от възрастните хора имат непоносимост към глутен и за тях грисът е противопоказен. Също така не бива да се дават каши с грис на деца под 1-годишна възраст.Коментари към рецептата

  • Смени картинката