Кайсии


Кайсиите са малки, златни, оранжеви плодове, с мека и гладка като кадифе повърхност,  сочни и сладки. Произхождат от Китай, но чрез Армения се пренасят и в Европа, поради което и научното им наименование е Prunus armenaica.Кайсиевите дървета се пренасят във Вирджиния през 1720 г., а испанските мисионери ги разпостраняват в Калифорния през1792 г. Климатът там е напълно подходящ за кайсиевите културата, поради което основният добив на кайсии в Съединените щати е от слънчевите градини на Калифорния.

Кайсиите могат да се консумират както като пресни плодове, така и сушени или да се използват за направа на сладки изделия и сладка. Плодовете също могат да се дестилират за направа на ракия и ликьор. Етеричните масла от костилките им се продават в търговската мрежа като горчиво бадемово масло. Турция, Италия, Русия,Испания, Гърция, САЩ и Франция са водещите производители на кайсии. Сезонът на кайсиите е от месец май до месец август. През зимата те се внасят от Южна Америка. При избора на кайсии трябва да се търсят плодове с наситен портокалов цвят, като се избягват тези, които са бледи и жълто. Кайсиите трябва също така да са леко омекнали. За да бъдат най- добри антиоксиданти, трябва да се избират напълно узрели плодове.

Сушените кайсии, които се произвеждат с търговска цел е възможно да са третирани със серен диоксид. Те се третират със сяра, за да се удължи техният срок на годност, тъй като тя е един вид консервант, който предотвратява окисляването и избеляването на цветовете. Сярата може да предизвика остри реакции при хора, страдащи от астма.

Кайсиите са отличен източник на витамин А, витамин С, фибри и калий.

Кайсиите съдържат фитохимикали, наречени каротеноиди - съединения, които придават червени, оранжеви и жълти цветове на плодовете и зеленчуците. Мощният антиоксидант ликопен е един от каротеноидите, които се съдържат в кайсиите. Една кайсия съдържа 16, 8 калории, 0, 49 гр. протеини и 0 милиграмахолестерол.

Хранителните вещества, съдържащи се в кайсиите могат да помогнат за опазване здравето на сърцето и очите. Високата концентрация на бета-каротин и ликопен в кайсиите ги прави иключително важна за здравето на сърцето храна. Те предпазват LDL холестерола от окисляване, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Каротиноидите и ликопенът значително намаляват и риска от развитие на рак на простатата. Кайсиите освен много ароматни, са и изключително полезни. Те водят първенството по-съдържание на бетакаротин сред плодовете. Само 150-200 гр. от тях могат да ни осигурят необходимата дневна доза от вит. А. Заради това се препоръчват за подобряване на зрението, подсилване на имунната система и козметични грижи „от вътре”, тъй като подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите. Кайсиите съдържат още вит. С (10 мг. на 100), рутин (вит. Р) за укрепване на кръвоносните съдове, ниацин (вит. В 3 или РР), който също се грижи за здравия вид на кожата. Вит. В1 пък подпомага растежа и умствените способности, заради което плодовете са особено полезни за децата.
От минералните вещества кайсиите са най-богати на калий - 300 мг в пресните плодове и няколкократно повече в сушените (около 1.5 гр.). Заради това се препоръчват на хора със сърдечно-съдови заболявания. Съдържа още магнезий, които противодейства на стреса и подобрява настроението и работата на мозъка, калций за здрави кости и желязо, което

Една от най-ценните вещества в кайсията е пектина. Той е причина плодовете не само да се приготвят на вкусен мармалад (пектина е желиращо вещество), но и да се използват за детоксикация, тъй като извежда вредните вещества от организма. Приготвени на сок са чудесно средство за подобряване на чревната микрофлора, а в сушен вид са витаминна бомба за зимата.Коментари към рецептата

  • Смени картинката