Канела


Канела

 Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората на дървото се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне, при което се навива на тънки рула. Съществува в няколко разновидности: цейлонска канела, китайската ѝ разновидност касия, виетнамска и индонезийска. Последните три вида са с по-ниско качество и по-тъмен сиво-кафяв цвят. Най-скъпите сортове са тънки като хартия, с кафеникавочервен цвят. Фармацевтичното име на канелата е cortex cinnamoni. За родина на канелата се счита Шри Ланка (Цейлон), но канела се произвежда и в Китай, Ява, Египет, Индия, Южна Америка, Африка и Австралия. Дълго време начинът на добиване на канелата се е пазел в дълбока тайна и едва през 1505 г. с пристигането си в Цейлон португалците научават и разпространяват начина на произвеждане.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията й е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон.

Полезни свойства.

 Освен в сладкарството, канелата би могла да се използва като лечебно средство. Подправката е богата на антиоксиданти, манган, желязо, салицилова киселина и танини. Тя притежава общоукрепващо имунната система свойство.Най-общо ползите са следните:

 Подходяща за диабетици – канелата контролира нивото на кръвната захар и повишава възпроизводството на инсулин в тялото. Приемането на храна, подправена с канела забавя изпразването й от стомаха, което забавя покачването на кръвната захар. Препоръчва се при диабет тип 2, но правилното количеството трябва да бъде преценено от лекар.

 Намалява „лошия” холестерол – осигурява защита от сърдечни заболявания

 Антимикробно действие - унищожава бактерии и вируси. Използва се при настинки, грип, треска, инфекции, гъбички и срещу ешерихия коли.

• Помага при стомашно-чревни проблеми – спомага за храносмилането, при диария, газове, стомашни спазми, киселини, гадене и повръщане. Полезна за дебелото черво – съдържанието на фибри и калций действа очистително

• Помага при главоболие – добър лек за мигрена, главоболие, зъбобол. Канелата е лесно приложима за домашно лечение на подобни проблеми.

 Ставни проблеми, артрит, полезна за хора със студени крайници.

• Кожни проблеми – използва се в козметиката за лекуване на екземи, акне, кожни инфекции и прорезни рани.

• Отслабване – комбинацията от мед и канела помага за регулиране на телесната маса. Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването и възпрепятства образуването на целулит. Препоръчвана рецепта е чаша топла вода + 1 ч.л. мед с  и  ½ ч.л. канела сутрин, 30 мин. преди закуска, и вечер преди лягане.
• Стимулира мозъка – ароматът й  стимулира мозъчната дейност, като повишава концентрацията и стимулира запаметяването.
• Други полезни действия – има тонизиращо действие, добър източник на енергия. Използва се и в състава на масажни масла, като средство против световъртеж, припадък, гадене. Неутрализира ухапванията от насекоми. Отстранява неприятния дъх. Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен.

Как да съхраняваме канелата?
  За да бъдат извлечени пълноценно ползите от канелата, тя трябва да бъде съхранявана по подходящ начин. Поставете подправката на хладно, сухо и тъмно място. Уверете се, че съдът, в който е поставена, се затваря плътно.   Канелата на пръчки има трайност около една година, а тази на прах до 6 месеца. За да проверите свежестта й, помиришете подправката. Ако ароматът е сладникав, то все още става за консумация. За да проверите свежестта й, помиришете подправката. Ако ароматът е сладникав, то все още става за консумация.Коментари към рецептата

  • Смени картинката