Копър


Копър

Копърът е част от семейство Сенникоцветни, чиито членове са също магданоз, кимион и дафинов лист.Има приложение както в кулинарията, така и в медицината. За шведите е национална подправка. В кулинарията се използва най-често за подправяне на туршии, салати, сосове и маринати.

Копърът е едногодишно тревисто растение, което се култивира почти в цялата ни страна. Неговата приспособимост към почви и климат го превръща в една от най-употребяваните подправки у нас.

 Копърът е единствено по рода си растение, при което както листата, така и семената му, се използват като подправка. Копърът е с зелени листа, които са дребни, наподобяващи папрат и имат мек, сладък вкус. Сушените семена на копъра са светлокафяви на цвят и с овална форма. Семената са сходни по вкус на кимиона, те са ароматни и сладки, но и с леко горчив вкус.Наименованието на копъра идва от старонорвежката дума "dilla", която означава "успокоявам". Това име отразява традиционната употреба на копъра едновременно като средство за премахване на газовете от стомаха и като средство за облекчаване на безсъние.

Копърът е използван като кулинарно и лечебно растение още в дълбока древност. За древните гърци и римляни е бил символ на заможност. Още Хипократ го прилага като лечебно растение.Плодовете (семената) на копъра съдържат етерично масло (2,4-4 %), което се състои от карвон, лимонен, феландрен, терпинен, миристицин, апиол, протеини и кумарини, кафеена, ферулова и хлорогенова киселина, тлъсто масло и др. Те са значителен източник на калций, манган и желязо. Семената на копъра тонизират лигавицата на стомаха и действат газогонно, диуретично, спазмолитично. Те имат значително седативно въздействие върху организма. Прилагат се при леки форми на артериална хипертония, безсъние, метеоризъм, колики в червата. Повишават леко апетита и подобряват действието на храносмилателната система. Копърът е полезен с антиоксидантното си въздействие, особено за хора, които живеят в градове и работят в недостатъчно проветриви помещения.

Как да изберем и съхраним копър? Винаги когато е възможно, е добре да се избира пресен копър пред сушената му форма, тъй като той е с по-високи благоуханни вкусови качества. Листата на пресния копър трябва да изглеждат рехави и зелени на цвят, за да е с добро качество.Свежият копър е необходимо винаги да се съхранява в хладилник или увит във влажна кърпа или със стъбла, поставени в контейнер с вода. Тъй като е много крехък, дори ако се съхранява правилно, копърът ще се запази свеж само за около два дни.Друг вариант е да напръскате леко стъбълцата на копър с вода, след което ги увийте свободно в кухненска хартия и ги затворете в пластмасова кутийка или плик, които се поставят в хладилника. Така копърът може да остане свеж до седмица или по-дълго. Можете също да подрежете стъбълцата на копъра отдолу и да ги сложите в чаша със студена вода, леко да обгърнете стръкчетата копър с влажна кухненска хартия, а след това отгоре завийте свободно с найлонова торбичка или плик. Така копърът ще е готов за съхранение в хладилника и няма да поеме от миризмата на останалите продукти в него.Копърът може също да се съхранява и замразен, цял или нарязан, в херметичен контейнер. Добре измит и изтръскан от водата, копърът се поставя в изправено положение в найлонов плик с цип и е готов за замразяване. Пресния копър може да бъде замразен за период до два месеца, но зеления му цвят ще потъмнее след това. Не е необходимо да се размразяват стръковете копър преди да се използват. Сушените семена на копъра трябва да се съхраняват плътно затворени в стъклен контейнер на хладно, сухо и тъмно място, където те ще запазят свежи за около шест месеца.

Кулинарна употреба на копъра. В свежо състояние нарязаните на ситно нежни стръкове на копъра са незаменима част от редица пролетни ястия. Копърът е много подходящ за овкусяване на таратор, супи, зелени салати, извара, сирене, риба, сосове, варено овнешко или говеждо месо.Вкусът на копъра много добре си отива с всякакви ястия от картофи - печени, пържени или варени. Грахът, зеленият фасул и гъбите също придобиват много свеж вкус благодарение на копъра.Много важен детайл в използването на копъра е, че той не бива да се вари заедно с ястието, за да не загуби своя страхотен аромат. Копърът се комбинира много добре с лимон, лук, чесън и черен пипер.Цветовете на копъра се слагат в туршии, кисели краставички, рибни консерви и различни маринати. В някои части на нашата страна семената му се използват за подправяне на лозови сарми.Интересен е фактът, че в шведската кухня копърът е това, което е червения пипер за нас - много уважавана и употребявана подправка. В молдовската и руската кухни копърът е много любим аромат за подправяне на салати, супи и различни месни ястия.

Консумацията на копър не се препоръчва при хора, които страдат от остри възпаления на червата и стомаха, защото увеличава киселинността.Коментари към рецептата

  • Смени картинката