Лимон


Лимон

Лимоновото дърво и плодовете му са едни от най-старите културни растения с произход от Индия. Днес лимонови дървета растат в субтропичният климат по целия свят, особено във Флорида и Средиземно море. Научното име на лимоните е Citrus limon и макар повечето от тях да са тръпчиви и кисели на вкус, са и изненадващо освежаващи. Основните два вида кисели лимони са Еврека и Лисбон, но има и разновидности, които са сладки на вкус. Такъв пример е лимонът Майер, който е все по-популярен в магазините и ресторантите.

 Лимоните са създадени като кръстоска между лайма и цитрона и първоначално са се появили в Китай  и Индия,  където се култивират от около 2500 г. За първи път са въведени в Европа от арабите, които са ги донесли в Испания през 11 в. Днес основните производители на лимони са САЩ, Испания, Израел и Турция.

Освен че е много вкусен, лимонът притежава и неоспорими диетични качества. На първо място той е най-богатият на витамин С цитрусов плод и е достатъчен сокът от един-единствен лимон, за да покрием дневната си нужда от този витамин. Витамин С се разнася из цялото човешко тяло, неутрализирайки всички свободни радикали и предпазвайки ни по този начин от развиване на болести катоатеросклероза, възпалителни полиартрити и диабетни сърдечни болести. Високото съдържание на витамини от група В пък улеснява усвояването на захарите от организма, предпазва от сърдечносъдови заболявания и подпомага психичното равновесие. Допълнително флавоноидите и лимоноидите, на които лимоните са богати, засилват имунната ни система. Фосфор, мед, магнезий, желязо... – лимонът не само съдържа и много минерали, но те и се абсорбират бързо и лесно от организма ни, когато са приети чрез този плод. Би било жалко обаче да се задоволим само с неговите хранителни качества – лимонът притежава и чудесни целебни свойства. Освен, че е богат на витамин С, лимонът успокоява главоболието, намалява стреса и помага да поддържаме добра фигура. Така той помага срещу стреса в ежедневието.Свежестта на лимона намалява чувството за болка и подсилва кръвообръщението. Ароматът на лимона въздейства здравословно и благоприятно на работата на мозъка, освен това засилва концентрацията, както и успокоява стреса и депресията.

Лимоните  съдържат уникални флаваноидни съединения, които имат антиоксидантни и анти-ракови свойства. Освен че т. нар. Flavanol glycosides спират деленето на клетките при много ракови клетки, може би най-интересното при тях е, че имат антибиотични ефекти. В някои селища вЗападна Африка, където холерата е често срещана, е задължително да се приема лаймов сок по време на основното хранене . Изследователи са открили, че това предотвратява разпространяването на заразата.

Лимоните увеличават съпротивителните сили на организма и го предпазват от много заболявания най-вече инфекциозни. Доказано е, че лимоновият сок влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. Би било много по-полезно  да се поливат пролетни салати с лимонов сок, а не с оцет. С лимонов и портокалов сок са лекували много болести, преди всичко ревматизъм.
Лимоните укрепват кръвоносните съдове. Това се дължи на голямата доза витамин С (до 45 мг на сто), която човек получава при консумацията на лимони. Също така съдържат много провитамин А и пектин. Богати са на микроелементи и могат да възстановяват и насищат минералните депа в организма. Това в съчетание с витамин С прави лимоните много добро средство за общо укрепване. Те имат голямо въздействие върху кръвоносните съдове. Лимоните влияят благоприятно върху сърдечния мускул. Те са добро кръвоспиращо средство срещу кръвоизливи от носа, настъпили от пренапрежение. Спомагат за подобряване на кръвната циркулация, обмяната на веществата и за по-голяма гъвкавост на съдовата стена.
Лимоните притежават, детоксичен и противомикробен ефект. Имат способността да алкализират вътрешната среда на човешкия организъм и да тонизират централната нервна система.

Как да избераме  лимоните?

 -За да имат най-много антиоксиданти, избирайте тези плодове, които са напълно узрели. Колкото по-узрели са, достигайки почти степента, в която ще се развалят, толкова повече антиоксиданти имат.

- Избирайте тези, които имат по-скоро тънка, отколкото дебела кора, тъй като те са по-сочни.

- Избирайте жълтите лимони, тъй като тези, които имат зеленикав цвят няма да са достатъчно узрели и ще имат прекалено кисел вкус.

- Лимоните се съхраняват добре на стайна температура около седмица. Ако искате да ги съхраните за повече време, можете да ги поставите в хладилника където ще издържат около месец.Коментари към рецептата

  • Смени картинката