Маково семе


Маково семе

Макът се използва в кухните на страни от различни части на централна Европа и Средния Изток. Подсладените узрели семена се консумират върху пица, паста или се варят с мляко и се използват като филинг или топинг в сладкарството. Класическа добавка са към дресинги за плодови салати и ароматни хлябове, както и към сладки, кексове, рула, щрудели, палачинки и гофрети. Употребяват се в кулинарията за поръсване на различни печива и сладки, за пълнеж на сладкиши, кифлички и др.

Смята се, че маковете са се появили първо по Средиземноморието, в Индия, Турция и Иран. Макът е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae). По света са познати около 100 вида, разпространени предимно в северното полукълбо, а в България растат 8. Цветовете на мака са най-различни – бял, червен, жълт, оранжев или син. Някои от цветята имат по-тъмен център. Най-разпространеният у нас, а и не само тук като плевел е полският мак. Най-голямо стопанско значение има видът сънотворен мак (Papaver somniferum), който се отглежда за производство на опиум и не се среща в диворастящо състояние. Сънотворният мак се отглежда като маслодайна култура и суровина за фармацевтичната промишленост. От неузрелите, зелени семенни капсули на сънотворния мак се добива млечен сок, богат на алкалоиди, наречен опиум. Той е изходен материал за производството на хероин, морфин, кодеинови и обезболяващи препарати. Маковото семе се добива от напълно узрелия плод и не съдържа алкалоиди.За медицински цели се използва и видът змийско мляко (Chelidonium majus). Някои видове се отглеждат като декоративни растения. За подправка се използват семената на маслодайния мак, който произхожда от Мала Азия и се отглежда в много страни с топъл климат. Всички видове на мака са отровни в различна степен, защото съдържат бял млечен сок, богат на алкалоиди. Днес най-големи техни производители са Холандия и Канада.

Маковите семена са разположени в капсули, които остават, след като увехне цветът. Най-много се използват в сушен вид. Семената са дребни, приличат на тънки твърди зрънца, имат фин вкус на ядки, цветът им е синьо-сив до бял или жълто-кафяв. Синьо-сивите са дълги около 1 мм, а белите са малко по-малки. Първите се смятат за европейски, защото се използват често върху хлябовете в Западна Европа, багетите и сладкарските изделия. Белите най-често се приемат за индийски, средноизточни и азиатски, защото се използват в тамошната кулинария. Има много малка разлика във вкуса на двата вида, така че изборът за използването им е по-скоро свързан с естетика.

Химичен състав и полезни вещества в маковото семе

Маковото семе съдържа млечен сок, богат на алкалоиди. Използва се като маслодайно растение, съдържащо в семената до 55% масло и алкалоиди. В 100 грама маково семе се съдържат мазнини  - 41,56 гр., въглехидрати - 28,13 гр.,  белтъчини – 17,99 гр. и цели 525 ккал. В семената на мака има по-ниски нива на витамини от група  В и по-високи нива на натрий и калий. Една супена лъжица съдържа 1 грам фиброзни влакна, около 3 грама ненаситени мастни киселини, които понижават холестерола и също около 16-17% от дневната доза калций.

Кулинарна употреба на маковото семе

Маковото семе най-често сме свикнали да го виждаме в различни печива – хлябове, сладкиши, бисквити и като плънка в тях. Но маковото семе се мели изключително трудно, а от организма не може да се усвои пълноценно, ако не е смелено или натрошено.

Маковото семе се използва често в салати и различни тестени изделия, но предварително запечено или престояло в гореща вода поне 3 часа. Когато използвате семето в салати е препоръчително да го запечете преди това, което прави вкуса и аромата  му много по-силен. Когато използвате маковото семе  при приготвянето на сладкиши или баници е добре да бъде залято с гореща вода и така да престои 3 часа  преди употребата. Съхранявайте семето на сухо и проветриво място.

Финият аромат и вкус на маковото семе, подобни на орех, се усещат след изпичане или сваряване. Подхожда също така и на сосове и меса. Маковите семена допълват чудесно меда, намазан на хляб. Служат за подправка на зеленчуци и кореноплодни и на сосове, които ги овкусяват. Поръсени върху салата от зеле, моркови и майонеза, създават цветови и вкусов контраст. Опитайте да сложите маково семе, когато приготвяте картофи със сметана и в ястия на фурна, а понякога и в ястия с риба. В Турция те често присъстват в десертите, а в Индия ги използват за сгъстяване на сосове, а в Израел, Германия и славянската кухня – при приготвяне на нудли, риба и вегетариански ястия, както и като допълнение към хрупкави бисквитки.Коментари към рецептата

  • Смени картинката