Маслини


Маслини

  Маслините са род бавнорастящи , но дълголетни дървета от семейство Маслинови. Маслиновото дърво  е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

  От историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин.

  Маслиновите дървета са вечнозелени със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец. Плодовете узряват през есента и зимата. При увеличаване на съдържанието на мазнини,  те променят цвета си от зелено към виолетово, почти черно. Маслините не могат да се консумират веднага след като се откъснат от дървото. Те изискват прилагането на специални методи за обработка, които да смекчат присъщата им горчивина и които се прилагат в зависимост от разновидността им и региона, в който са отглеждани, желания вкус, цвят и текстура. Някои се откъсват зелени и неузрели, а други се оставят да узреят напълно на дървото докато получат наситен черен цвят.

Видове маслини

 • Испански зелени маслини, пълнени с  бадеми - Идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Бадемите им придават неповторим вкус;
 • Зелени испански, пълнени с аншоа - С тях се овкусяват  пилешкото ризото, рибата или паелята;
 • Гръцка натурална, пълнена с Пименто - Тези "олимпийски маслини" се отглеждат от векове в Гърция и се пълнят с червени чушки (Пименто), които им придават сладък вкус. Поднасят се с охладено бяло вино.  За приготвяне към  хапки и пица;
 • Испански пълнени маслини - сортът Мандзила е много популярен като мезе за студени напитки. Пълнят се  с бадеми, каперси, лешници и лук;
 • Испански черни маслини - имат наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино,  козе сирене и препечена багета;
 • Гръцки маслини "Каламата" - тези маслини растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Използват се при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното неповторим вкус.

  Маслината е не само вкусна храна, но и представлява важен източник на полезни съставки. В 100 гр. маслини се съдържат 160 ксal. Като допълнение на самата маслина маслиненото масло - зехтинът също е важен хранителен източник.  По-голямата част от мастните киселини в маслините и зехтина са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини не съдържат холестерол и при това положение зехтинът не повишава нивото му, а напротив - поддържа го под контрол. Зехтинът също така съдържа линолеева киселина омега-6, която е крайно необходима за човешкото тяло. Витамините E, A, D и K, които се съдържат в зехтина, са особено важни от гледна точка на подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и на укрепването на костите чрез фиксиране на калция. Независимо дали се консумира топлъл или студен, зехтинът предпазва стомаха от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. В допълнение на това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Mаслините съдържат нисък процент въглехидрати, което ги нарежда сред т.нар. "свободни храни", т.е. храни, които практически нямат влияние върху инсулина.

Маслините в кухнята

Маслините се комбинират добре с постни бели риби, с извара, моцарела, бели твърди сирена и кашкавал. Зехтинът е добър в комбинация със зеленчуци, риба, яйца, извара и нискомаслени сирена.

Маслините се съхраняват

 • в зехтин;
 • в солена вода;
 • вакумирани в  марина могат да се съхраняват до една година.
 • в зехтина се слагат и подправки - розмарин, мащерка, салвия и други;


Свали рецептатаКоментари към рецептата

 • Смени картинката