Нахут


  Нахут

  Нахутът (Cicer arietinum), наричан често също леблебия или сланутък, е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Понастоящем се отглежда на много места по света с достатъчно топъл климат. Отглежда се най-вече в Турция, северна Африка, Мексико,Афганистан, Индия, Пакистан и Испания.

   За готвене се използват най-често два вида: зърната на отглеждания в Индия нахут са малки и набръчкани, а зърната на нахута отглеждан в Средиземноморието - който е по-познат и разпространен в Европа - са големи, кръгли и жълти. В Мексико и Индия нахута е основна част от менюто на хората.

   Нахутът е добър източник на протеини, необходими на организма за клетъчното възстановяване. Изобилието от витамин Е укрепва имунитета, предпазва сърцето и поддържа здрави кожата и косата. Той съдържа и цинк, който подобрява функциите на имунната система и тимуса. В допълнение нахутът е полезен източник на изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и потискат образуването на тумори. В 100 г зрели, сварени и неосолени зърна се съдържат 164 калории, 27 г въглехидрати, 9 г белтъчини, 7 г фибри и едва 2,6 г мазнини. И още – почти половината от препоръчваната дневна доза В9 (фолиева киселина) и четвърт от тази на магнезий и желязо. Нахутът се препоръчва при балансираното хранене заради ниския си гликемичен индекс и съдържание на наситени мазнини. Според последни изследвания помага за свалянето на холестерола и кръвното налягане. Зад статистиката се крие идеалната храна за вегетарианци и вегани, защото замества месото, но има по-ниско съдържание на триптофан, лизин и метионин. Напълно замества в менюто ни различните видове боб и леща.

   Нахутът може да се консумира под различна форма:

  • Печена леблебия - продава се и се консумира най-често като мезе.
  • Фалафели - традиционно се предлагат в арабските закусвални за бърза храна.
  • Варен консервиран нахут - ще го намерите на един ред с граха.
  • Брашно от нахут - най-често се намира в диетичните магазини или големите супермаркети.
  • Кафе от леблебия - безкофеинов заместител на кафето.
  • Кълнове от леблебия - могат да се закупят в магазини за диетични хранителни стоки.

   Как да изберем и съхраним леблебията?

Леблебията се продава сурова (внос от Турция), изпечена във вакумирани пликчета, сурова и изсушена или стерилизирана в буркани. Когато купувате сурова, разгледайте я добре за проядени участъци. Разчупете едно зърно и проверете за изгнили участъци в сърцевината. Съхранявайте в тъмно, хладно и сухо място, за да не покълне. Така можете да съхраните сушеният нахут за период от една година. Покълналата леблебия се разваля много бързо и е негодна за консумация, освен ако не е приготвена специално за целта по определена технология.Проверявайте срока на годност на леблебията, която купувате в пликове или запечатани контейнери. Без значение дали купувате сурова сушена или печена леблебия, проверете я за следи или мирис на плесен.

  Идеи за използване на нахута

  • Варен: в салати, на пюре, на чорба, като гарнитура
  • Печен: самостоятелно, в гарнитури
  • Пържен: фалафели

 Коментари към рецептата

  • Смени картинката