Овесени ядки


Овесът (Avena) е житно растение, култивирано преди новата ера в Азия. В Древен Рим и Древна Гърция го възприемат като плевел, след това започват да го използват като лечебно средство, докато добива популярност като храна за животни. Днес овесените ядки и овесените трици са широко разпространени и са препоръчвани от повечето диетолози като диетични и здравословни храни. Русия, САЩ, Германия, Финландия, Канада и Полша са най-големите производители на овес и овесени продукти в света.  
Хранителни качества
Овесените ядки се получават след обелване на триците на овесените зърна. За разлика от повечето зърнени култури обаче, овесените ядки запазват по-голямата част от витамините и минералите си, въпреки че е премахната обвивката им. В търговската мрежа може да откриете 3 вида овесени ядки: натурални овесени ядки (изпечени и нарязани обелени овесени ядки, които се варят няколко минути и накисват преди консумация), овесени ядки за бързо приготвяне (натурални овесени ядки, които са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно; преди употреба се накисват във вряла вода или се оставят да кипнат) и фини овесени ядки (ситно нарязани, фино пресовани и изпечени овесени ядки, готови за директна консумация). Овесените ядки са богати на пълноценни белтъчини, мазнини (предимно ненаситени мастни киселини) и въглехидрати, витамини от групата В, РР и Е, минерали (калций, калий, магнезий, фосфор, желязо и мед) и фибри. Овесените ядки са задължителна съставка на всяко мюсли, консумират се заляти с вряла вода, прясно или кисело мляко, на овесена каша или се използват за приготвяне на бисквити и други пълнозърнести или многозърнести изделия.   


Хранителни свойства в 100 г овесени ядки: 390 ккал; 13 г белтъчини; 7,5 г мазнини; 66 г въглехидрати

 • Овесени ядки  – здравословни качества
 • Овесените ядки  регулират обмяната на веществата и подсилват имунната система.
 • Овесените ядки предпазват от рак на стомаха и на дебелото черво, захарен диабет, анемия, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.
 • Овесените ядки  намаляват нивата  на лошия холестерол в кръвта.

  Как да изберем и как да съхраним овесените ядки?

Овесените ядки се продават като готов за консумация продукт. Достатъчно е да погледнете етикета, за да разберете всичко от което имате нужда - специфичен състав, трайност и фирмени гаранции. Съхранявайте на сухо и тъмно място. Варени или накиснати ядките може да се съхранят до 12 часа в хладилник.

Идеи за приготвяне:

Най-популярният начин за приготвяне на овесените ядки чрез накисване или кипване.

Заляти с вряла вода:                                                                 

 • като мюсли със сушени плодове и ядки
 • на каша със зеленчуци и сирена

Печени:

 • в тесто за диетични кейкове
 • в тесто на хлебни изделия

Малки тайни за по-вкусна и здравословна кухня

Измийте овесените ядки, преди да ги накиснете, за да отделите случайно попадналите трици и боклуци сред тях.

 • Диетолозите напомнят, че накиснати овесените ядки запазват по-голяма част от витамините си;
 • Кулинарите препоръчват да сложите 1-2 лъжици пресовани овесени ядки в омлета си със зеленчуци, за да му придадете обем.


 

 Коментари към рецептата

 • Смени картинката