Стафиди


Стафиди

Научното име на стафидите е Vitus vinifera. Те се създават чрез дехидратиране на гроздето като се използва слънчевата топлина или чрез механичен процес, в който се практикува изсушаването им във фурна. Сред най-популярните видове са Султана, Малага, Мускат, Занте Курант и др. Имайки размера на малки камъчета, стафидите са с набръчкана обвивка над дъвчащата им се вътрешност, напомняща захарни сладки. Макар да има вариации на цвета им, основно те са тъмно кафяви, често с лилавеникави нюанси.

Стафидите са част от много проучвания, свързани със съдържащите се в тях фитонутриенти. Те имат уникално фенолно съдържание и са основен източник на микроминерали и бор.

• Благодарение на съдържащите се в тях феноли, стафидите имат антиоксидантна защита. Фенолите помагат да се предотвратят настъпващите на базата на кислорода повреди в човешките клетки. Макар и не толкова засегнати от процеса на изсушаване, стафидите все пак съдържат по-малко феноли в сравнение с прясното грозде.

• Химичният елемент бор е добре дошъл за здравината на костите ни. Макар и не толкова често споменаван, борът е особено важен за нашето здраве, особено във връзка със здравословното състояние на костите и настъпващата остеопороза при жените. Борът е микроминерал, необходим в преобразуването на естрогена и витамин D особено в периода след менопаузата. Стафидите съдържат в себе си едно наистина добро количество от този елемент.

• Стафидите ни предпазват от Макулна дегенерация (увреждане на зрението в следствиe  на възрастта). От малки сме свикнали да ни казват, че за доброто зрение е добре да похапваме повече моркови, но в течение на времето се оказва, че плодовете са по-подходящи за тази цел в сравнение със зеленчуците. Хора, приемали стафиди  по три пъти на ден показват намаляване на риска от Макулна дегенерация с почти 40%. Затова винаги прибавяйте шепа стафиди в зърнената си закуска, в млякото по време на обед и в зелечуковите или зелени салати на вечеря.

Произход на стафидите

Изсушаването на гроздето и превръщането му в стафиди се е практикувало още в древността, като за първи път изсушеното грозе се споменава в Стария Завет. Стенописи показват, че то е използвано освен за консумация- и за декорация, а древните римляни са го употребявали като бартерна единица или като награда за победителите в спортните събития.

Днес най-комерсиалният производител на стафидите е Калифорния и по-точно регион, известен като долината на Сан Хуакин, където стафидите се отглеждат от 19 в. Освен Калифорния Австралия, Турция, Гърция, Иран и Чили са сред водещите комерсиални производители на стафиди.

Как да си изберете стафиди?

• Ако е възможно, купувайте стафидите насипно, за да можете да видите дали са влажни и здрави.

• Ако се налага да ги купувате пакетирани, се уверете, че са добре затворени и че са пакетирани от компания с добра репутация.

• Можете да ги съхранявате в хладилника в добре херметизирани торбички. Ще са най-пресни ако ги консумирате в рамките на 6 месеца.

Приложение на стафидите в кулинарията:

• За да възстановите изсъхнали стафиди, ги накиснете в малко гореща вода, която после също можете да добавите в рецептата.

• Стафидите са подходящи за повечето печени сладкиши. Можете да ги добавите към хляба, кекса или сладките и най-вече в класическата комбинация с козунак.

• Можете да добавите стафиди, лук и чушки към кафявия ориз и така да създадете едно леко допълнително блюдо.

• Сладкият вкус на стафидите ги прави подходяща част от плънката на всички пълнени домашни птици.

 Коментари към рецептата

  • Смени картинката