Зелен фасул


Зелен фасул

Зеленият фасул идва от Южна Америка, в момента е широко разпространен по цял свят и има много разновидности – от тъмнозелени тънки и дълги, до златисто-жълти и жълто-червени шушулки, всички изключително богати на витамини и минерални соли. Всеки вид се характеризира с различна крехкост. Най-важно е, когато избираме зелен фасул, независимо от сорта, той да бъде пресен и свеж, при пречупване на шушулката, тя трябва ясно да пукне и двете части да се отделят лесно, без конци.

Зеленият фасул е богат на влакнини (целулоза) и витамини. Той съдържа витамините С, РР, В1, В2. Като изключим страдащите от остри стомашно-чревни заболявания, за останалите хора фасулът е чудесен регулатор на храносмилателната система. Влакнините по естествен път намаляват усвояването на мазнини от организма. Регулират покачването на кръвната захар след нахранване. Зеленият фасул съдържа вещества, които понижават количеството на лошия холестерол в кръвта.Така че е ценна храна за предразположените към склеротични изменения на кръвоносните съдове и исхемична болест на сърцето. Особено ценно е, че в този зеленчук има комплекс от незаменими аминокиселини – аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин. Те влияят върху основни процеси на обмяната. Имат значение за растежа и развитието на организма. Той е зеленчук, който укрепва имунната система на организма и подобрява обмяната на веществата, благодарение на разнообразната палитра от витамини (А, В1, В2, С, Е и К) и минерали (калий, калций и желязо), освен това в него се наблюдава наличие на ферменти, белтъчни съединения. Специалисти по хранене твърдят, че не е препоръчително да консумирате зеления фасул суров, особено младите наедряващи зърна, защото той съдържа белтъка фазин, който е с токсични свойства и предизвиква сериозни стомашно-чревни разстройства.Фазинът става безвреден след варене (в зависимост от дебелината на шушулката-приблизително след 7-10 минути), по време на което се разгражда, или след кисело-млечна ферментация.

Зърната на фасула съдържат още биологично активни вещества – инсулин, лимонена, малонова, ябълчна киселина и др. Богати са на минерални вещества натрий, калий и особено на калций и фосфор. Ето защо зеленият фасул е съществен елемент в храненето на подрастващите и се включва в диетата на пациенти, възстановяващи се след тежки заболявания, травми със счупване на кости или след операции. Народната медицина препоръчва употребата на изсушени обвивки от зелен фасул, като приготвената отвара се прилага при хора, страдащи от диабет, високо кръвно налягане и пикочни възпаления.

Как да изберем и съхраним зеления фасул?

Когато избирате зелен фасул, обърнете внимание дали шушулките му са свежи, без кафяви петна и лесно чупливи. Това е сигурен знак, че той е набран съвсем скоро и голяма част от вкусовите му качества са запазени.Както по-голяма част от зеленчуците, в това число и зеленият фасул много бързо увяхва, по него се появяват петна, губи зеления си цвят и съответно съдържанието на витамин С.Не бива да се съхранява по-дълго от два дни в зеленчуковото отделение на хладилника.

Лесно може да бъде бланширан в подсолена вода, като по този начин ще го запазите за по-голям период от време, поставен във фризера в подходяща опаковка. А ако поставите и щипка сода бикарбонат, фасулът ще запази своя свеж зелен цвят.
 

Приготвяне:

Според майсторите готвачи няма подправка, която да не обича зеления фасул. За да го направите лесносмилаем, добавете чубрица, лук, чесън или пушен бекон - те обогатяват и подчертават вкуса му, а магданозът, мащерката и майораната придават индивидуалност на неговите гозби.

Подготовка:
С помощта на ножици или ножче се отрязват двата края на шушулките, по-едрите сортове се нарязват диагонално на парчета.

За да се свари, бобът се слага в кипяща подсолена вода за 3-15 мин. в зависимост от размера, докато стане крехък, но е все още свеж и зелен.
За да се задуши, зеленият фасул се слага в плътно затворен съд с 5 с.л. бульон или вода и 30 г масло на 450 г продукт, докато омекне.
За да се запържи, зеленият фасул първо се бланшира за 2 мин в подсолена кипяща вода, отцежда се, подсушава се и се слага в сгорещена мазнина за 3 мин.

 За консервиране се подбират млади, крехки шушулки с едва оформени зърна. Свареният и охладен зелен фасул се нарежда в буркани. Залива се с горещ разтвор (80-85°) на готварска сол (1 л вода с 20 г сол). Стерилизира се 70 мин от завирането.

 Коментари към рецептата

  • Смени картинката