Домашен хляб с квас

Домашен хляб с квас

 Квасът е естествена ферментация на тестото при приготвяне на хляб. Това е просто вода, брашно и бактериите на въздуха. Може да се получи квас от пълнозърнесто брашно пшеница, ръж, нахут и др. Приготвянето на хляб с квас отнема малко повече време от приготвянето с днешната мая и затова този начин не е предпочитан от съвремената домакиня и не се прилага в масовото производство. Самия квас представлява симбиоза на Лактобациликус бактерия (Lactobacillus sanfranciscensis), гъбичната мая (Candida milleri) и още много други процеси. В течно състояние се развива най-добре. С него се замесва тесто за хляб както с познатата ни мая, но е много по-здравословен вариант. Квасните бактерии преработват сложните въглехидрати на пшеницата и ги правят по-лесно усвоими от човека.

Приготвянето на квас е много лесно, но изисква по-дълго време. В 100 мл. вода, леко затоплена, сложете 3-4 с.л. брашно, така че да се получи гъста кашичка. Хубаво е да използвате пълнозърнесто брашно, ако е бяло добавете 1 с.л. пшенични трици. Водата не трябва да е хлорирана – от чешмата, а съдът да не е метален съд.  Получената кашичка оставете  на стайна температура. Покрийте съда със салфетка или ако е бурканче, например, сложете капаче, но пробийте дупки, за да влиза въздух, той е необходим за ферментирането и размножаването на квасните бактерии.

Ако в стаята е топло, квасът ще стане по-бързо. На следващия ден разбъркайте кваса и добавете 1 л. брашно. Повторете същата процедура и на следващия ден. Ще започнете да виждате малки мехурчета на повърхността, които ще се увеличават всеки следващ ден.

Също ще усетите и леко кисел аромат подобно на ферментирала боза. След няколко дни ще забележите, че сместа е бухнала и имаме хубави, едри мехури. Освен това ароматът е приятен, леко кисел. С този квас вече може да замесите хляб.

Ще разпознаете, че сте получили  активен квас по балончетата, които се издигат към повърхността на сместа. Това ще се случи на петия или шестия ден, но зависи от температурата на помещението. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи.  Това е моментът, в който е най-добре да се работи с него. С кваса може да замесите хляб, да приготвите палачинки или всяко тесто, за което сте използвали мая.

Продукти за хляба:

  1. Квас – цялото количеството, което сте получили /около 150 мл./
  2. Вода – 400 мл.
  3. Сол – 1 равна с.л.
  4. Захар – 1 с. л.
  5. Зехтин – 3 с.л.
  6. Брашно – около 700-800 гр.

Начин на приготвяне:

  Замесете тесто от посочените продукти, оформете го в желаната форма и го сложете в съда, в който ще го печете.

Оставете го да втаса за около 5-7 часа на топло. Втасването става по-бавно, отколкото с мая. Аз го замесвам късно вечерта и го оставям да втаса до сутринта.

След като е втасал го намажете с разбито яйце, посипете със семена по желание и го изпечете в предварително загрята на 180 градуса.

Добър апетит, гответе с удоволствие и не забравяйте да спортувате!Свали рецептата3 коментар(а) към "Домашен хляб с квас"

Пепа Лазарова - 2015-01-08 12:54:58 изглежда много вкусен благодаря за рецептата
Бистра - 2016-08-23 14:19:51 Здравейте, искам да попитам всеки ден ли трябва да добавям на кваса по една лъжица брашно до получаването на крайния резултат?
Мария - 2016-10-27 13:30:55 Бистра, всеки ден се добавя по една лъжичка брашно. Успех!

Коментари към рецептата

  • Смени картинката