Мързеливи постни сърми

Мързеливи постни сърми

Кой е казал, че постните сърми на Бъдни вечер трябва да са завити в лозов или зелев лист?! Има и по-лесен вариант, със сигурност много вкусен. Опитайте за разнообразие да ги приготвите по този начин и  ще очаровате гостите си!

Продукти:

  1. Кромид лук – 1 глава
  2. Моркови – 2 бр.
  3. Ориз – 2 каф. ч.
  4. Пшеница /жито/ - 1 каф. ч.
  5. Олио – 3 с.л.
  6. Кашу – 50 гр.
  7. Къри – 1 ч.л.
  8. Зеленчукова подправка – 1 ч.л.
  9. Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

    В тенджера под налягане задушете ситно нарязаните лук и моркови в олиото. Сложете кърито, житото и веднага налейте вода – 4 чаши. Количеството и измерете с чашката, която сте мерили житото. Затворете капака и гответе 10 мин. след като се вакумира. Може да използвате и обикновена тенджера, но тогава трябва да увеличите времето за варене, тъй-като пшеницата изисква по-дълга термична обработка. След като изтекат 10-те мин., изчакайте да спадне налягането и отворете тенджерата. Добавете ориза и още 6 чашки вода. Сложете зеленчуковата подправка, солта и пипера и отново затворете капака. Варете още 10 минути. Добавете ядките цели или ако предпочитате ги нарежете на едро. Изчакайте да се охлади леко, ако е останало малко течност, тя ще се поеме от ориза, сервирайте ястието като оформите топки с помощта на лъжица за сладолед.

 Ако все пак решите да направите традиционни сърми, използвайте тази смес за плънка като сварите само житото, а ориза го добавите суров. Завийте в лозови листа като сложите една лъжица плънка от ориз и жито заедно с една ядка кашу или парче сирене. Подредете навитите сърми в тенджера. Притиснете ги с чиния. Долейте вода, за да ги покриете и варете на слаб огън около 45 минути.

  Добър апетит, гответе с удоволствие и не забравяйте да спортувате!Свали рецептатаКоментари към рецептата

  • Смени картинката