Паша пилаф

Паша пилаф

Продукти:

  1. Кайма – около 500-600 гр., количеството зависи от вашите предпочитания или от порците, които са ви нужни
  2. Подправки за овкусяване на каймата
  3. Ориз – 1 ч.ч. /чашата е с вместимост 230 мл./
  4. Ситна паста – орзо или кус-кус, звездички, късо фиде – 6 с.л.
  5. Олио – 4 с.л.
  6. Лимонов сок – 1,2 с.л.
  7. Къри – 1 ч.л.
  8. Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

  Омесете каймата с подправките и оформете малки кюфтенца с големината на орех. Изпържете ги или ги сложете да се изпекат на фурна в тава върху хартия за печене.

През това време пригответе пилафа. Измийте хубаво ориза в гевгир под течаща вода, докато водата от бяла стане седефена. В дълбок съд сложете олиото и пастата, без да чакате предварително да загрява мазнината. Пържете докато пастата започне да покафенява. Трябва да бъркате непрекъснато, готовата паста има много приятен и характерен аромат, но внимавайте, защото оттам до прегарянето и, е малка границата. След това добавете ориза и пържете още около 2 минути докато стане стъклен и зрънцата му започнат да се разделят едно от друго.

Накрая сипете 2 ч.ч. вода, лимоновия сок и подправките – къри, черен пипер и сол. За по-наситен вкус може да замените солта с вегета, ако желаете. Сложете капак на съда и изчакайте да заври. След това намалете температурата на котлона на много слаба. Изчакайте ориза да поеме водата. Ако е нужно може да се добави още малко вода.

  Сервиране: пригответе си малка купичка. На дъното и сложете няколко кюфтенца, напълнете с ориз и притиснете добре. После обърнете купичката в чиния, украсете с клонка магданоз.

Добър апетит, гответе с удоволствие и не забравяйте да спортувате!Свали рецептатаКоментари към рецептата

  • Смени картинката