Турски бюрек с макарони

Турски бюрек с макарони

Необходими продукти:

  1. Одрински кори – 1 пакет от 500 гр. /използвах тази марка кори, те са по-дебели от обикновените фини точени кори, предполагам, че има и на други фирми вече в по-големите магазини/. Ако не можете да намерите от този вид кори, използвайте от обикновените, но слагайте по 2 листа, вместо един.
  2. Яйца – 4 бр.
  3. Прясно мляко – 250 мл.
  4. Олио – 130 мл.
  5. Сирене – 350 гр.
  6. Макарони /изберете с по-дребни формички/ - 250 гр.

Начин на приготвяне:

  Сварете макароните според описанието на опаковката. Трябва да са напълно сварени, ако са „ал денте” по време на печенето ще поемат от заливката на баницата и тя ще остане суха. За заливката разбийте яйцата с млякото и олиото. Пригответе си по-голяма тава, аз използвам тавата на печката. Намажете я обилно с мазнина и започнете да подреждате баницата. Сложете две кори на дъното на тавата като оставите малко от краищата им да стърчат извън нея. Полейте с част от заивката.

Поръсете с една трета от натрошеното сирене.

Сложете още два листа от корите и ги полейте с няколко лъжици от заливката, върху тях разпределете сварените макарони и втората част от сиренето.

Продължете с нови две кори, отново намажете със заливката и поръсете с последната част от сиренето. Завийте с краищата на корите, които останаха да стърчат от тавата и сложете една цяла кора най-отгоре, за да се получи завършен вид на баницата.

Нарежете на квадрати и полейте с останалата част от заливката.

Още в началото на подреждането на баницата си разпределете сместа, така че да ви остане за да полеете накрая баницата, ако не сте преценили добре и не ви е стигнала, разбийте още едно яйце с малко мляко и полейте отгоре, за да не ви остане суха. Поръсете със сусам и сложете да се пече на 180 градуса докато придобие златист загар.

  Втори вариант.

 Ако обичате спанак, може да сложите в баницата като предварително го бланширате и овкусите със сол и черен пипер. Използвайте около 300 грама пресен спанак. Поръсете го в един от пластовете заедно със сиренето. Аз предпочитам този вариант. В оригиналната турска рецепта използват една връзка магданоз отново разпределена в сиренето. Вие може да импровизирате според вашия вкус.

 Рецептата е адаптирана от - http://www.nefisyemektarifleri.com/

Добър апетит, гответе с удоволствие и не забравяйте да спортувате!Свали рецептата1 коментар(а) към "Турски бюрек с макарони"

Росица Генчева - 2015-08-18 14:41:54 Тази рецепта е перфектна. Наподобява къпана турска баница, а аз я правя може би от 20 години. Не случайно съм я поместила в книгата си преди 15 год./книгата ми излезе 2000год. на стр.123 рецепта № 258. Кръстила съм я на моя колежка Марияна. Радвам се, че и други я правят.

Коментари към рецептата

  • Смени картинката